noord

Stukje historie van de Burgemeester Lieseschool.

 

   Foto 1948 collectie Jaap Meijering.
   De Geert Teisstraat hier nog niet in  aanbouw.
   Rechts van de school was de zgn. Schoollaan,
   later Schoolstraat en nu de van Boekerenweg.
   Het gymnastieklokaal rechts van de deur is op
   deze foto niet zichtbaar.

De Nieuwe School werd in 1922 geopend. Hoofd van de openbare lagere school was “meester” J. Huizing, later opgevolgd door de hoofdmeesters J.A. Schenkel, P.Th. Nitsche en H. Gras. De scholen in de gemeente Wildervank werden toen al voorzien van een gymnastieklokaal, waar ook de plaatselijke gymnastiekverenigingen (o.a. Jahn II) direct gebruik van maakten. In het lokaal rechts op de foto was jaren de zgn. schippersschool o.l.v. meester P. Drost. Schipperskinderen waarvan de ouders ”aan de vaart” waren, werden hier bij (gast)gezinnen ondergebracht en kregen zodoende toch een schoolopleiding. Toen de V.G.L.O. school aan de andere zijde van de van Boekerenweg zijn deuren sloot, werd de school daarheen verplaatst. Door de Heer H. Gras werd de schoolnaam omgedoopt tot “Burgemeester Lieseschool”, genoemd naar de laatste burgemeester van de gemeente Wildervank B.P. Liese, die veel voor het onderwijs heeft betekend en ook de opening verrichtte. Bij de samenvoeging met de Oosterschool in 1990 werd de naam gewijzigd in “De Oleander”.

De “oude” Nieuwe School werd later o.a. gebruikt als peuterschool en buurthuis. Inmiddels is het schoolgebouw een beschermd gemeentelijk monument.

Feestelijke officiële opening van ADhD noord op vrijdag 21 september 2012 door wethouder Erik Bieze.

 

                                            

        


De opening werd verricht door wethouder Erik Bieze en de directeur van ADHD noord Janny Booy. In het bijzijn van een flink aantal belangstellenden werd een lint doorgeknipt en tevens werd de nieuwe naam STAKKA NOORD bekend gemaakt. Er waren felicitaties, lovende woorden en bloemen en iedereen werd uitgenodigd voor een rondleiding en een kop koffie of een frisdrankje.

 

                                                      

 

ADHD noord heeft met veel zorg de oude Burgemeester Lieseschool gerenoveerd. Het pand valt onder monumentenzorg zodat aan de buitenkant niets veranderd mocht worden. Maar binnen zijn moderne strakke ruimten gecreëerd waarbij heel veel karakteristieke details bewaard zijn gebleven. Bouwonderneming Markus Martens heeft hier fantastisch werk geleverd. Het gebouw straalt rust uit door het gebruik van de kleurstellingen voor de wanden, de vloeren en de inrichting. Hier is echt rekening gehouden met de doelgroep.

 

                             

 

De bovenverdieping van het pand is toegankelijk gemaakt door er een vloer in te leggen. Drie trappen leiden naar de slaapkamers, de slaapruimte voor de begeleiding en twee ruime logeerkamers.

 

Op de begane grond zijn kantoren, een huiskamer, een ruimte waar huiswerk gemaakt kan worden en twee kamers waar de familie elkaar kan ontmoeten. Er is een prachtige keuken waar de jongeren die intern zijn zelf (moeten) koken, tegelijkertijd leren zij zelfstandig boodschappen doen. En er is een behoorlijk grote sportzaal, een groentetuin en aan de voorkant van het pand komt een siertuin met een terras.

 

Kinderen en jongeren tot 23 jaar, met een stoornis op het gebied van ADhD, PDD nos- en Autisme, kunnen hier in- of extern begeleid worden en opleidingen en trainingen volgen. Ook kunnen ouders gecoacht worden om beter te kunnen omgaan met de gedragsproblemen van hun kinderen.

 

Stakka noord
Van Boekerenweg 1
9501 GD Stadskanaal

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bijdrage van:
Carla Hopkes
Wijkraad Noord en Waterland